אי למטבח הוא נושא טריקי מכמה מובנים- ראשית, האם באמת קיים צורך באי במטבח שעיצבנו? שנית, אולי כדאי להצמיד את האי דווקא לאחת הדפנות בחלל ובעצם ליצור דלפק במקום? ובנוסף, מה המיקום והכיוון הנכונים לאי? האם כדאי לשבור צבע בעזרתו? ומה לגבי ניצול האי לשטח אחסון? והחיפוי שלו?
מה נותן אי למטבח?
כשעושים שימוש נכון באי בחלל זה יוצר פינה כיפית להישען עליה, לחטוף ארוחה קלילה ומהירה וכן, זה מאפשר למלא חלל שנראה לנו יחסית ריק – בגוף פונקציונלי שישמש גם להגדלת משטח העבודה וגם לאחסון. האי גם יוצר תיחום נכון של החלל.
כמובן שאי (או דלפק) במטבח איננו הכרח אלא תלוי קודם כל בגודל החלל.
אם המטבח קטן, הוספת אי במרכזו "תאכל" את כל חלל התנועה ותוריד מהפרקטיות של המטבח. זה יקשה עלינו לנוע ולתפקד בו ובכך יגרע בעצם מהחלל כולו שטח יקר ערך.
חשוב לזכור שהמטרה היא ליצור מקסימום נוחות בחלל המטבח שהפונקציונליות בו מאוד חשובה בעיני. המטבח מהווה לרוב מקום מרכזי בחיי הבית- בו נרצה לנוע בחופשיות ובנוחות מספקת במרחב בין המקרר לכיריים ולתנור, למדיח וכו' בלי להיתקל בשלל מכשולי דרך ומחסומים.
אם יצא שהמטבח שלכם גדול מספיק בכדי לאפשר אי- מצוין!
מה המטרה העיקרית שלנו באי במטבח
האם יותר חשוב ליצור מספיק מקום לישיבה למספר מסויים של סועדים? האם יותר חשוב לנו דווקא נפח האחסון שניתן "להחביא" ולכלול בתוכו? ואולי דווקא חשובה לנו בעיקר הדקורציה מבחינת צבעים ותחימת חלל המטבח?
כעת נפרק לגורמים את מה שהזכרתי כאן
מבחינת האחסון, גובה מינימלי של כ-85 ס"מ מאפשר שטח אחסון נכבד ועם זאת מאפשר לנו גם לשבת מסביב לאי לאותן ארוחות "קטנות", עם כסאות חצי בר בגובה מושב של 65 ס"מ.
שטח הפנים מבחינת אחסון יעמוד על מימדים של כ50*30, שוב- תלוי בחלל ובפרופורציות.
בלי קשר, עניין שחשוב לשים על השולחן הוא שאין להצמיד את האי יותר מידי לדופן מסוימת של החדר משום שזה יצור חוסר נוחות וחוסר איזון ופרופורציה בחלל שלנו.
וכמובן שזה יצור מעבר צר מדיי בדופן הצרה הזו.
יש אופציה של יצירת אי ללא אחסון מתחתיו – למטרה דקורטיבית או למטרת ישיבה נוחה לגמרי עם מקום מספיק לרגליים. יש לוודא שיש לנו מספיק שטח לאי שיכיל את כמות האנשים הרצויה מסביבו.
הגורם הדקורטיבי עצמו: ניתן לשחק, להתפרע ואולי דווקא- למתן את הטונים. תלוי מה בא לכם:
אם למשל המטבח כולו בקו מסוים, עדין וניטרלי – ניתן לשבור את הקו באמצעות אי בצבעים שונים לגמרי! למשל מטבח לבן עם אי שצלעותיו בכחול כהה או בפיסטוק!
אל תשכחו גם את המשטח העליון של האי – לבחירתכם- להמשיך עם החיפוי של שאר המטבח וכך ליצור חיבור והרמוניה או דווקא לשנות לחיפוי אחר – למשל הבוצ'ר (האהוב כל כך לאחרונה!)
רוצים להישאר מעודכנים? הירשמו לניוזלטר עכשיו!
בנוסף, ניתן לרדת עם החיפוי על לרצפה באחת מהצלעות- זה יוצר המשכיות וזרימה בעין. יש לשים לב שאופציה כזו, משמעותה שבצלע הנבחרת לא יהיה מקום לישיבה כיוון שאין מקום לרגליים.
ואם אי אפשר אי למטבח?
וכעת, אולי נעצור לרגע ונחשוב – אולי אי הוא לא התשובה אותה חיפשנו?
אולי ניתן בעצם ליצור דלפק הממשיך את המטבח שלנו עם מקומות ישיבה ואחסון מתחתיו?
אציין שלרוב במצב כזה כדי להימנע מתחושה של "טלאים": הדלפק הזה יצטרך להיות בהמשך ישיר למטבח הקיים כלומר אותם חיפויים, חומרים וגבהים.
וכאן- טיפ:
תנו לעצמכם להתפרע יותר עם הכיסאות של היחידה הנוספת בין אם אי או בין אם דלפק- בבחירת הסגנון, הצבע, הגימור.
בנוסף, במצב של דלפק לפעמים מתאפשר בחלל לעצב קצת שונה את הקיר שממנו יוצא הדלפק. כלומר ניתן ליישם טכניקות מסיימות של קיר כוח כאן.
בריקים זו אופציה נהדרת לתחום את חלל המטבח והדלפק, להוסיף נופך שונה לאווירה ולגוון מעט עם מראה מחוספס יותר באמצעות בנייה של מעין פינת אוכל מעניינת.
ניתן למשל ליצור קיר דקורטיבי באותו חלק עם טפט או למלא באקססוריז תלויים – לבחירתכם.
אופציות אלו דווקא ייחודיות לדלפק ולא רלוונטיות במקרה של אי!
אז אם נסכם
יש לחשוב לעומק האם אי הוא האופציה הנכונה למטבח שלנו ובמידה וכן- לנסות את אופציית הדלפק שמאפשר לנו גם הזדמנות עיצובית על הקיר ממנו הוא בוקע. כך או כך- בשמירה על הקווים שהזכרנו, נגיע לתוצר שכל בני הבית ייהנו ממנו!
אני מצרפת לכם כאן סרטון קטן להשראה